home ProffesionalPersonalLinksContact

 

Майчин Дом | Частен Кабинет | Онлайн консултации | Интернет проект

Бременност | Хормони | Инфекции | Контрацепция | Менструални нарушения | Операции | Секс | Стерилитет | Разни c

 

БРЕМЕННОСТ

 

Zdraveite d-r Sirakov,
Molq Vi otgovorete mi na sledniq vapros: Moje li da se napravi abort v 14-15 sedmica ot bremennostta? I kajete mi malko pove4e po samata procedura na abort - kakvi izsledvaniq trqbva da se napravqt predi tova, kolko e kato vremetraene i kakvo e sastoqnieto neposredstveno sled aborta?   6te Vi bada mn blagodarna ako Vi e vazmojno da mi otgovorite barzo!

Zdravejte.
Po prinzip abortut "po zhelanie" e razreshen do 12 sedmiza. A ot 12-ta do 20-ta – samo po “medizinski pokazanija". Sled reshenie na komisija.
Pri prekusvaneto na bremennost do 12-ta sedmiza se vliza s edin instrument "kjureta" v matkata i se izsturgva ligavizata i zaedno s plodnija sak i s ploda v nego. Predi tova, za da mozhe da vleze kjuretata shijkata na matkata trjabva da se razshiri do okolo 9 - 10 mm. A tja normalno e 4 mm. Tova stava chrez vkarvane na edni instrumenti - "dilatatori", edin sled drug, kato vseki e po-debel ot predishnija s 1/2 mm. Dokato stane 9 ili 10. Sled tova se raboti s kjuretata dokato se izchisti hubavo kuhinata na matkata. Manipulazijata e boleznena i zatova se pravi pod upojka. Trae okolo 15 min. i sled okolo 3 – 4 chasa si otivate v kuchti. Izsledvanija – Pulna kruvna kartina, Utajka, Kruvna grupa.
Pri manipulazijata ima opasnost da se probie matkata (s dilatatorite ili s kjuretata) kakto i da se vnese infekzija.  Koeto puk mozhe da dovede vposledstvie do bezplodie.
S drugi dumi - bezkrajno po-dobre e chovek da se pazi ot bremennost otkolkoto da pravi abort.
Prekusvaneto na bremennost mezhdu 12 i 20-ta sedmiza, po medizinski pokazanija, se predizvikva s medikamenti i proticha po mehanizma na normalnoto razhdane. S bolki i kontrakzii na matkata. Prozedurata trae 6, 8 che i poveche chasa. Sled kato plodut bude izhvurlen matochnata kuhina se “pochistva” s kjureta (kakto sum go opisal po-gore, bez rashirjavaneto na shijkata).

 


 

Uvjaemi d-r Sirakov,
nadiavam se da mojete da mi obarnete vnimanie. Snaha mi e na 23, 24 godini, beshe bremenna - po4ti v 5i mesec. Vsi4ko beje uj nared, spored doktora i daje vidiah bebeto kak se dviji v neia na videozon.
Tri dni sled poslednata i konsultacia s ginekologa, pri koiato toi ne vidia ni6to smu6tava6to, tia zagubi bebeto. Mina ve4e mesec ottogava - izleze epikrizata i (sled kato vzeha ploda za analiz). Edinstvenoto, koeto razbirame ot epikrizata e, 4e za neia niama uslojnenia. Za sajalenie doktorat taka i ne kaza za6to e zagubila bebeto.
Roditelite na snaha mi sa ot Kardjali, a nie jiveem v Plovdiv,i kato po-goliama ot neia - tia raz4ita na men.
Smiatame da smenime lekaria, zashtoto ne polu4avame nikakva informacia i se opasiavam 4e moje i tia da postrada kato bebeto.
Bihte li pro4eli epikrizata - 2 stranici, koito izprashtam v e-maila? Ako moje ot tova, koeto Vi izprashtam da mi kajete kakvo se e slu4ilo i ima li opasnost sled vreme da se povtori? I ako imate vazmojnost da mi otgovorite, a tova ne e dostata4no kato informacia - shte vi izpratia kakvoto e neobhodimo.
Blagodaria vi predvaritelno za otgovora. Nadiavam se iskreno da mojete da ni pomognete, zashtoto "zadalbavaneto" v tazi tema razstroiva snaha mi i ne mi se iska da ia karam ot doktor na doktor, a e vajno da znaem pri4inata.
S nai-iskreno uvajenie……………

Zdravejte.
Obiknoveno pri takiva sluchai mozhe samo da se predpolaga.
Dokolkoto vizhdam vsichko e zapochnalo s pukvane na mehura i otkljuchvane na rodova dejnost.
Tova mozhe da se sluchi ako tja e imala njakakva infekzija vav vlagalishteto, ot kojato se e infektiral dolnija poljus na mehura i se e puknal. Pukne li se mehula - spasenie njama. Zapochva razhdane. Nezavisimo ot sroka na bremennostta.
Drug variant e - ako ima t.n. - "Nedostatuchnost na matochnata shijka". T.e. - shijkata se e razshirila spontanno pod natiska na rastjashtoto bebe i v edin moment se e poluchilo "razkritie 1 prust", mehura se e puknal i t.n.
Za v budeshte:
1. Sled abort - 6 meseca ne biva da zabremenjava.
2. Oshte predi zabremenjavaneto trjabva da se proveri da njama infekzija vuv vlagalishteto. Ili ako sled zabremenjavaneto se pojavi takova - da se lekuva svoevremenno.
3. Kato zabremenee i navleze v 4-ja mesez - zadulzhitelno trjabva da se napravi vlagalishten pregled za da se prezeni dali shijkata "durzhi" dobre dolnija poljus na mehura i dali ne e zapochnala da se otvarja. Ako e zapochnala - pravi se t.n. "Serklazh" - shijkata se zavurzva i sedi taka do kraja na bremennostta.

 


 

Zdravejte.
Kakva e cenata na aborta pri Vas? Kakvo vsashtnost predstavlqva aborta i kuretaja? Ima li nqkakvi namalenija ako se mine po pat na zdravnata kasa?

Zdravejte.
Zdravnata kasa pokriva t.n. "klinichni pateki", koeto sa otdelni zaboljavanija, operazii i dr. Tova obache sa vse neshta koito se otnasjat do LECHENIE NA ZABOLJAVANIJA. Nito edna kasa v sveta ne pokriva abortite, kakto i ne pokriva plastichnite operazii, eststichnoto zuboprotezirane I dr. Bremennostta po prinzip ne e zaboljavane. Ako obache medizinska komisija prezeni, che bremennostta e opasna za zdraveto na zhenata, to tja mozhe da vzeme reshenie za prekusvane na bremennostta "po medizinski pokazanija". Togava kasata plashta. Inache - plashta si samata zhena. Pri nas, v Univers. bolniza "Majchin dom" zenata e 80 lv. + okolo 12 - 15 leva za izsledvanijata (kruvna kartina, Wasserman, Kr. grupa), koito e zadulzhitelno da se napravjat predi aborta. Ne biva da se zabravja, che abortut "po zhelanie" e razreshen do 12 sedmiza. I do 20-ta - "po medizinski pokazanija".
Pri prekusvaneto na bremennost se vliza s edin instrument "kjureta" v matkata i se izsturgva ligavizata i zaedno s plodnija sak i s ploda v nego. Predi tova, za da mozhe da vleze kjuretata shijkata na matkata trjabva da se razshiri do okolo 9 - 10 mm. A tja normalno e 4 mm. Tova stava chrez vkarvane na edni instrumenti - "dilatatori", edin sled drug, kato vseki e po-debel ot predishnija s 1/2 mm. Dokato stane 9 ili 10. Sled tova se raboti s kjuretata dokato se izchisti hubavo kuhinata na matkata.
Pri manipulazijata ima opasnost da se probie matkata (s dilatatorite ili s kjuretata) kakto i da se vnese infekzija.  Koeto puk mozhe da dovede vposledstvie do bezplodie.
S drugi dumi - bezkrajno po-dobre e chovek da se pazi ot bremennost otkolkoto da pravi abort.

 


 

Уважаеми д-р Сираков, Бременна съм в 27 г.с седмица. Тъй като
съм с отрицателен резус фактор са ми правени 3 теста за антитела. И трите бяха отрицателни. Знам, че след като родя се взима кръв на мен и на бебето и ако то е взело положителния фактор на бащата се бие инжекция Анти Д Гама Глобулин. Но моята лекарка ми заяви, че до 30 г.с. трябва да се бие, за да не се развие някаква болест на бебето (извинете но забравих как се казваше). Моля Ви кажете ми трябва ли наистина да се прави тази инжекция сега преди да родя?
Предварително Ви благодаря!
С уважение:..............

Здравейте.
Това, което Ви е казала гинеколожката абсолютно не е вярно. Това, което Вие знаете и пишете - това е вярното. :)
Чак след раждането, и само ако бебето е с Rh (+) - чак тогава се бие Анти Д гама глобулин.

 


 

Zdraveite.
Predi edin den razbrah che sym bremenna v petata sedmica /tova go opredelli ginekologa koito me pregleda/. Obache tri dni predi tova bqh pochnala lechenie za nespecifichno vaginalno vyzpalenie kato sym vzimala Flagil 250 - hapchenca po dve sutrin i po dve vecher i Nizoral po edno hapche sutrin i edno vecher i tri dena sym slagala vaginalni globulki -Arilin rapid - pyrvite dve vecheri i tretata Lomexin. Ima li veroiatnost tezi medikamenti da sa okazali nqkakvo vliqnie vyrhu normalnoto razvitie na ploda ? I po kakyv nachin moje tova da se opredeli sys sigurnost?
Blagodarq

Zdravejte.
Dokolkoto razbiram - bremennostta e zhelana.
Za suzhalenie - Metronidazol-a (dejstvashtata substanzija i vuv Fladyl i vuv Arilin) ne biva da se upotrebjava v purvite tri meseza ot bremennostta. Poradi seriozen risk ot uvrezhdane na ploda.
Imajki predvid i serioznite dozi, koito ste izpili, mozhe bi shte e po-pravilno da prekusnete tazi bremennost otkolkoto de se riskuva razhdane na dete s njakakvi anomalii.

Otdelen vupros e, che ne bih se suglasil s dozite i shemata na lechenie. Ako sa Vi kazali, che tova e lechenie za "nespezifichno vuzpalenie" - to ne se lekuva s Metronidazol. Toj e preparat, kojto se izpolzva pri "anaerobna" infekzija", "bakterialna vaginoza" i "trihomoni", a ne pri "nespezifichni" infekzii.

 


 

Здравейте Д-р Сираков,

Пиша Ви за втори път и се надявам и този път да ми отговорите.
Въпросът ми е следният: Възможно ли е болки от сраствания след операция да се премахнат или поне облекчат? За да ви стане по-ясно ще опиша някои подробности: Октомври 2004 родих със секцио и получих много тежка инфекция, с която се борих 1 месец /с лекарства/. Инфекцията отшумя, но вследствие се появиха тези страствания /както ми обесняват вашите колеги от Русе/, целият шев  е в твърди образувания, а вътрешността е много болезнена-почти през целия ден. Има моменти, в които не мога да мръдна дори от болка. Беше ми обяснено, че няма начин да се оправя. Така ли е наистина,защото ако е вярно - това е ужасно, не знам как ще продължавам да живея с тази болка всеки ден. Нормално ли е това според вас?
Моля Ви-помогнете, посъветвайте ме какво да правя, дайте ми някаква надежда.
P.S. Направих си 10 процедури при физиотерпевти - йонофореза и ултразвук, но резултат няма.

Здравейте.
Мисля, че не е съвсем нормално да имате такива болки. Доколкото разбирам тези болки са в самия белег, нали ? Ако е така, то причината според мен би трябвало да е в някаква грешка в зашиването. Не може толкова време след операция белега да остане с "твърди образувания, а вътрешността да е много болезнена"... Сраствания след операция може да се образуват, но те са вътре в корема, а не в областта на шева, както Вие описвате. И не причиняват такива болки.
Бих Ви посъветвал да си планирате една разходка до София, за преглед. Само че - изчакайте до към 15 септември. Сега все пак е отпускарско време и повечето колеги са в отпуска (вкл. и аз). :(

Д-р Сираков


 

Bezopasna li e upotrebata na Duphaston 10mg ,2x1/2 - do 16 g.s.;
Gyno-Daktrin 400mg.; Degan 10mg. - 3x1 (za gadeneto, pri polojenie che ne e neponosilno i ne powrashtam) sirop Dufalak - za zapek  pri bremennost 5ta gest. sedmica, niamam kyrvene, a leki bolki (vodia se trudno zabremeniala, no zabremeniala sled prekratiavane na lechenie :), hormonite sa mi v norma, vypreki che biah lygana che imam problem i mi lipsva ovulaciia )
Opasiavam se da piia dufastona - zaradi ewentualen teratogenen efekt, ne e li po-dobre da piq Utrogestan? Imah leki bolki i spazmi, no nqmam kyrwene ili zacapwane, prawilno li e da se lekuwat gybichki w 1-to trimesechie kakvo shte mi preporychate?
Blagodarq predwaritelno.

Zdravejte.
Po prinzip Duphaston i Utrogestan sa bezopasni po vreme na nachalna bremennost, kato Utrogestan-a e vsushtnost estestvenija Progesteron (samo che - mikroniziran, t.e. prigoden za upotreba prez ustata ili prev vlagalishteto), toest toj bi trjabvalo puk da e naj-naj-naj-bezopasnija.

Dufalak-a - sushto e bezopasen. Pri nego njama njakakvi veshtestva, koito da se vsmukvat ot organizma i eventualno da deijstvat i na ploda. Gyno-Daktrin - po-dobre ne upotrebjavajte do navurshvaneto na 3-tija mesez (ako imate surbezhi - mazhete se s Clotrimazol), a  Degan - ako stava duma samo za gadene - sushto nedejte. Ima smisul da go vzemate samo ako POVRUSHTATE  po poveche ot 3 - 5  puti na den.

 


 

Zdraveite d-r Sirakov!
Imam problemi i iskreno se nadyavam da mi otgovorite i da mi dadete nyakolko saveta! Otne mi dosta vreme da zabremeneya, vsichko varveshe normalho kogato edin den ot 6-ia mesec poluchix kontrakcii i otidox v bolnicata s 4cm razkritie kazaxa mi che nemogat da mi pomognat i me ostavixa da go izxvarlya beshe okolo 700gr. Pazix se 6 meseca i za golyamo moe shtastie otnovo sam bremenna v momenta sam sas serklaj leja na leglo i ne mardam.Postoyanno poluchavam kontrakcii nauchix se sama da si postavyam papaverini strax me e da ne tragne otnovo da izliza. V momenta sam v 30 sedmica kazvat che bebenceto mi e edrichko makar i da sam pushachka (nemojax da gi otkaja, pusha i postoyanno treperya da ne mu ima neshto na bebenceto uspyax da gi namalya na 10 mnogo sa znam no mi se pushi poveche ot kolkoto mi se yade). Izpatix mnogo podlojix se na kakvo li ne i do jelaya poveche ot vsichko! Moite vaprosi kam vas sa: Serklaja shte mi pomogne li da go iznosya? Ako tragne da izliza sega v 30 sedmica ima li shans da ujivee? Dali sam mu navredila s cigarite moje li zaradi tyax da se rodi bolno i nedagavo? Nadyavam se da mi otgovorite na vaprosite i da me uspokoite! Predvaritelno vi blagodarya

Zdravejte.
Da, cerclaja shte Vi pomogne. Vse pak matkata trjabva da se durzhi spokojna. A tova stava s papaverin, magneziev preparat (napr. - Magnerod, Magne B6...) ili - v po-tezhki sluchai - s Partusisten.
Ako trugne da se razhda - ne e zhelatelno, no veche ne e strashno. V 30-ta sedmiza to veche e okolo 1500 gr. Takiva bebeta v dneshno vreme po prinzip ozhivjavat.

Zigarite - po prinzip - ne se otrazjavat dobre na bebeto. Bebeta na majki - pushachki se razhdat s po-nisko teglo, po-chesto boleduvat i sa s po-slaba imunna sistema. Da ne govorim, che sa vredni i za Vas, za okolnite, pak - za nego sled razhdaneto i t.n. Taka che - opitajte da gi otkazhete. A i vsichki pushachi okolo Vas. Sega momenta e udoben. Imate silen motiv. :)

 


 

ЗДРАВЕЙТЕ!

РАЗБРАХ, ЧЕ МОГА ТАКА ДА ВИ ПИТАМ ПО ИМЕЙЛА ОТ www.med.primasoft.com ЗА НЯКОИ ВЪПРОСИ КАСАЕЩИ МЕ В МОМЕНТА. АЗ СЪМ БРЕМЕННА В 7 МЕСЕЦ И ИМАМ ОТ КОНТАКЦИИТЕ НА БРАКСТОН ХИКС, МОЯТ ДОКТОР МИ ИЗПИСА НО-ШПА 3 ПЪТИ НА ДЕН ПО 1, НО С ТОВА НЕ ИЗЧЕЗНАХА А САМО НАМАЛЯТ КОГАТО СЪМ ПРИЕЛА ХАПЧЕТО И ПОСЛЕ ПАК СЕ ПОЛУЧАВАТ. НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 5 НА ЧАС, КАКТО ЧЕТОХ ЧЕ Е НЕНОРМАЛНО, НО ИСКАМ ДА ЗНАЯ ИМА ЛИ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ И КАКВО ГИ ПОРАЖДА. СЪЩО ТАКА ИМАМ БЯЛО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО РАЗБИРАМ БИЛО НОРМАЛНО ЗА БРЕМЕННИТЕ, НО ПРЕЗ ЦЯЛАТА БРЕМЕННОСТ ЛИ ЩЕ Е И АКО НЕ КАКВО МОГА ДА ВЗЕМА ЗА ДА ГО ПРЕУСТАНОВЯ. СТРАХУВАМ СЕ ДА НЕ НАВРЕДИ НА БЕБЕТО. СПОРЕД ВАС КАТО СЕ ПИТА КОЙ Е ПЪРВИЯТ ДЕН НА ПОСЛЕДНАТА МЕНСТУАЦИЯ, ЗА ДА СЕ ИЗЧИСЛИ ОТТАМ ТЕРМИНА ЗА РАЖДАНЕ, КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА ДА СЪМ ЗАБРЕМЕНЯЛА ПРЕДНИЯ МЕСЕЦ И ДА СЪМ ИМАЛА МЕНСТРУАЦИЯ 1 МЕСЕЦ СЛЕД ТОВА, КОЯТО БЕШЕДОСТА ОСКЪДНА.ИМА ЛИ ТАКАВА ВЕРОЯТНОСТ ? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРИТЕ НА 3 ВЪПРОСА. ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ И УСПЕХ В ПРОФЕСИЯТА. 

Здравейте.
Допустими са до 10-тина контракции на Бракстон Хигс на ден. И те не трябва да са съпроводени с болка. Освен с Но-шпа можете (обикновено - по-ефикасно !) да ги подтиснете с някакъв магнезиев препарат (Магнерод, Магне Б6...). Те по принцип са нормални, но когато са в повече нерядко се предизвикват от недостиг на магнезй в организма.
Засиленото течение през бременността е нормално явление. Само по себе си не е опасно за бебето или за Вас. Ако обаче се добави неприятна миризма, парене или сърбеж - това може да означава развитие на някаква инфекция (често - гъбички), което вече трябва да се лекува. Едно възпалено влагалище при раждането не се разтяга добре и се къса.
За менструацията - има такава вероятност. Съществува едно такова подло явление "цветна бременност" при което менструацията идва (само че обикновено е по-оскъдна или по-кратка от нормалната), а в това време бременността си се развива . И в един момент се установява бременност в по-напреднал стадий от очакваното според датата на последната менструация. Ако при прегледите с ултразвук се установява, че бебето Ви е с няколко седмици "напред", че е по- голямо от очакваното - вероятността да сте забременяли предишния месец е съвсем реална. Което също така означава, че ако започнете да раждате един месец предварително спрямо определения термин не бива да се притеснявате и да смятате, че раждате преждевременно. Може би това си е реалния Ви термин.

 


 

ЗДРАВЕЙТЕ.
БЕЗПОКОЯ ВИ ПАК СЛЕД КАТО БЯХТЕ ТАКА ДОБЪР ДА МИ ОТГОВОРИТЕ НА 3 ВЪПРОСА, НО ПРИЧИНАТА Е В ОТГОВОРА НА ТРЕТИЯ, СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ, ЧЕ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ЗА ПО РАННО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ ПРЕДИ БАЗАТА ЗА КОЯТО СЕ ВЗИМА ДАТАТА НА ПОСЛЕДНАТА МЕНСТРУАЦИЯ, ТА НА 24.11. НА ПРЕГЛЕДА РЕШИХ ДА ПОПИТАМ ЛЕКАРЯ СИ КОЛКО ТЕЖИ БЕБЕТО МИ И ТОЙ МИ КАЗА ОТ 2.200 Д0 2.400 А СЪМ В 31 СЕДМИЦА ДАЖЕ ТОГАВА БЯХ В 30, ТОВА ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ СЪС СИГУРНОСТ СЪМ В ПОВЕЧЕ СЕДМИЦИ, ЗАЩОТО ЧЕТА МНОГО ЛИТЕРАТУРА ЗА СЕГАШНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ И НАВСЯКЪДЕ ПИШЕ, ЧЕ В 30 СЕДМИЦА БЕБЕТО ТЕЖИ 1.300. ТОВА Е БЛИЗО 1.100 ОТГОРЕ МОЛЯ НАПИШЕТЕ КАКВО МИСЛИТЕ,ПО КАКЪВ НАЧИН ОЩЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ДАЛИ НЕ СЪМ В ПО ГОЛЯМ МЕСЕЦ НАИСТИНА, КАКВО ДРУГО БИ МОГЛО ДА СЕ ИЗМЕРИ.ЗА СВЕДЕНИЕ РАЗМЕРИТЕ НА МАТКАТА МИ СА 29 А НА ОБИКОЛКАТА НА КОРЕМА 90, ГЛАВАТА НА БЕБЕТО Е ОКОЛО 8см. МОЛЯ ЗА СЪВЕТ. И АКО НЕ СЪМ В ПО ГОЛЕМИ СЕДМИЦИ БЕБЕТО ДО КРАЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ 4,200 ЗАЩОТО ЧЕТОХ ЧЕ НОРМАЛНО НАДДАВА ПО 200 ГР. НА СЕДМИЦА ТОГАВА РАЖДАНЕТО НОРМАЛНО ЛИ ЩЕ Е ИЛИ СЕКЦИО. АКО СЕ НАЕМАТЕ ДАЙТЕ МИ МНЕНИЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ РАЙНА КНЯГИНЯ, СВ. ЛАЗАР И ШЕЙНОВО, СИГУРНА СЪМ ЧЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СА ДОБРИТЕ ЕКИПИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ:). БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО И МОЛЯ ВИ ОЧАКВАМ СЪВЕТ ОТ ВАС.

Здравейте.
По принцип като се прави ултразвуков преглед се измерват т.н. "бипариетален диаметър" на главата, дължината на бедрената кост, евентуално обиколката на гръдния кош и по тях се определя "възрастта" на бебето в седмици. Има и формули, по които тогава може да се определи и теглото в момента. Достатъчно точно. А не предположително. И разбира се - от там вече може да се прогнозира и горе-долу колко ще тежи бебето при раждането. А как ще се ражда - зависи от много фактори. На първо место - от теглото (естествено !) но и от размерите на Вашия таз и някои други неща. Това може да се прецени и предваритено, но най-често се преценява в момента на започване на раждането и се решава как да завърши то.
За болниците. Аз работя в Университетската болница "Майчин дом", ежедневно виждам как се работи, чувам и как другите работят, и смятам, че при нас специалистите са най-добри. Не случайно от цяла България най-сложните и тежки случаи се изпращат при нас. Включително - и от Шейново, "Райна Княгиня" и Свети Лазар"... Мисля, че преценката ми е обективна.

 


 

Здрабейта, док. Сираков. Молави ако не ви затродняавам да ми отгоборите на моя проблем. Аз сам на 31 год. неомъжена с три аборта. Откриха ми мийома 5см кояато е обвила матката, вазпалена тръба дясна и уголемен десен яайчник. след диагостична лапороскопия ми инжектираха в  яайчника теност за по лесно оплождане. Имам ли шансове да мога да забременея и след това да подлежа на операция? И дали има опастност след това да се превърне в томор. нямам оплаквания за сега само леки болки при менсторация и по жреме на полов акт. Предварително ви БЛАГОДАРЯ!'

Здравейте.
Не мога да Ви отговоря категорично, тъй като имам много малко информация.    
Миома 5 см. не е пречка за забременяване. (Но - миомата НЕ МОЖЕ да обвие матката ! Тя е вътре в матката). По принцип миомата не прераства в тумор. Тя просто постепенно нараства и достига големина, при която вече се препоръчва операция. Това може да стане и след успешно износена бременност.
   Възпалена тръба не се вижда при лапароскопия ?! Тя се установява при преглед и изследвания. И най-често не е пречка за забременяване. А уголемен яйчник не е никакъв проблем. Нито пък - пречка за забременяване. (Винаги единия е по-голям от другия !)
Такова нещо -  "инжектиране на течност в яйчника за по-лесно оплождане"  няма.

Това мога да отговоря на въпросите Ви.

 


 

Zdraveite, predi njakolko meseca napravih  abort, pri koito mi otkriha kista 5 cm. Ot blizo 6 godini imam  periodichni bolki na tova mjasto i bjah lekuvana za kolit, vuspalenie ot Candida, no ne i za kista. As lichno dopuskam che tja e mnogo  po-stara ot 1-2 godini i se uchudvam che pri 2 deca i njakolko ehografii nikoi ne ja zabeljaza dosega. Pravena mi e citonamazka po moe jelanie minalata prolet i rezultatite bjaha otlichni. No dokolkoto znam  tja e samo za shiikata na matkata. Interesuva me kak moje da se  opredeli dali edna kista e zlokachestveno zaboljavane.

Zdravejte.
Trudno e da se kazhe ot koga imate tazi kista. Tja mozhe da se e razvila usporedno s bremennostta (i da izchezne spontanno sled prekusvaneto i), no mozhe da e "rasla" i po-dulgo vreme.
Obiknoveno sa dobrokachestveni no edim maluk prozent mogat i da sa "loshi". Tova se vizhda ponjakoga s pomoshta na ehograf (ako v kuhinata i se vizhdat polipovidni razrastvanija), ponjakoga se prezenjava vuz osnova na povedenieto i (dali raste ili namaljava, dali predizvikva njakakvi hormonalni problemi) i t.n. Vuprosut e mnogo obshiren.
Naj-verojatno Vashata kista e svurzana s bremennostta. I sega postepenno da zapochne da namaljava i sama da izchezne za njakolko meseca. Taka che - napravete si pone oshte edin ehografski pregled.
Zitonamazkata na shijkata njama nishto obshto s kistata.

 


 

Zdravejte D-r Sirakov,
Predi okolo godina si kontaktuvah s Vas i izpolzvam slu4aq o6te vednyj da Vi blagodarq za kompetentnite syveti. Sega otnovo imam vypros:
Pri bremennost v na4alnite semici (1-3), s4itano ot eventualnata data na za4evaneto ako sa priemani slednite lekarstweni sredstva:
1.Nurofen - okolo 1 blister, no ne pove4e ot po okolo 600 mg na den;
2. Glauvent okolo 10 tab, po okolo 120 mg na den
3. Fervex okolo 4-5 sa6eta- po okolo 2 dnevno;
4. Efferalgan - 3-4 tab
5. Neo-angin okolo 1 blister za 1 sedmica, po okolo 3 dnevno,
6. Trachisan - 3-4 tab, 1 -2 na den
7. Strepsils - 3 - tab ob6to
… i vsi4ko tova v ramkite na 1 sedmica, mislite li, 4e ima opasnost ot uvrejdaniq za ploda i trqbva li da se predprieme prekysvane na bremennostta?
S netyrpenie o4akvam Va6eto stanovi6te po vyprosa.
Pozdravi
Albena

Zdravejte.
Vie napravo me srazihte s vuprosa si ! I naj-veche s tova, che ste nagultali tolkova lekarstva za takova kratko vreme ! Tova naistina sa vse lekarstva prodavani bez rezepta ama tova suvsem ne znachi che te sa bezobidni ! I che njamat stranichni dejstvija ! A i kogato se vzema poveche ot edno lekarstvo navednazh vinagi vuznikva i vuprosa za lekarstvenite vzaimodejstvija. Te v njakoi sluchai zasilvat negativnite stranichni dejstvija, v drugi - unishtozhavat poleznoto dejstvie na njakoe ot tjah... Mozhe da se stigne i do mnogo seriozni vredni vuzdejstvija ! A i Vie ste napravili takava boza ot lekarstva, che izobshto ne mozhe da se kazhe v kraja na kraishtata kakvo vuzdejstvie e imala tja vurhu organizma Vi. Po otnoshenie na bremennostta - sushto nishto ne bih mogul da kazha. Ot edna strana - tova sa bezrezepturni lekarstva. Ot druga - te sa v dosta goljamo kolichestvo. Trudno e da se prezeni. I vse pak, razsuzhdavajki logichno, zjalata tazi sluchka se e sluchila, kakto kazvate, v purvite tri sedmizi sled  zachatieto. V tezi sedmizi vse oshte njama razviti organi. I ako ot "bozata" e bilo okazano njakakvo negativno vlijanie vurhu ploda to tova shte dovede ne do njakakva anomalija na organi, a do neshto po-generalno - do spirane na razvitieto mu. Toest - ploda shte zagine i bremennostta shte se prekusne sama.
Moeto mnenie e - da ne predpriemate prekusvane na bremennostta. No ako zapochne njakakvo kurvene (toest - bremennostta otiva kum prekusvane) - da ne predpriemate puk nikakvi dejstvija za zadurzhaneto i.

 


 

Zdravejte d-r Sirakov,
bremenna sam v 25 g.s. i pri poslednia pregled mi otkriha mioma s razmeri 3-4cm. Zelatelno li e da se premahne pri razdaneto? Dori i da ne narastne. Moze li pri sekcio da se mahne i miomata. Miomata se namira izvan matkata blizo do desnia jaichnik.
Blagodarja Vi predvaritelno.

Zdravejte.
Po prinzip - ne se nalaga nepremenno miomata da se maha. Miomnite vuzli se durzhat mnogo razlichno - pri edni zheni rastat burzo, pri drugi - mnogo bavno ili izobshto ne rastat. I prinzipno nie ne gi zakachame, a gi nabljudavame. Ako raste burzo ili predizvikva njakakvi oplakvanija - operiame. V ostanalite sluchai - samo nabljudavame, edin put godishno. Sled spiraneto na menstruazijata (sled okolo 50 god. vuzrast) miomite veche ne rastat.

Konkretno vuv Vashija sluchaj obache, ako se pravi Sectio, i ako miomniija vuzel e izvun matkata, osobeno ako e na krache - bi moglo toj da bude premahnat. Kato operazija e mnogo lesno. Spored men bi bilo glupavo da ne se izpolzva udobnija sluchaj.

 


 

Здравейте, д-р Сираков,
Ще съм Ви благодарна, ако ми отговорите на следните два въпроса:
1. Имам три бременности- две сполучливи и един мисет. Големия ми син, който е на 6 години, кърмих 1 година, а малкият - на 2 год и 5 месеца - кърмих 10 месеца. През всичките тези 6 години до момента при натиск от гърдите ми протича по малко мляко. Преди близо три месеца посетих мамолог и той ме увери, че няма нищо притеснително. Но навсякъде чета, че секрециите от гърдите са повод за притеснение. Какво трябва да направя?
2. Още към края на първата бременност получих преразтягане на симфизата и усещах неприятна болка, която след раждането изчезна. При третата бременност болката се появи отново още в петия месец и ставаше все по-силна. При раждането получих разтваряне на тазобедрената кост и един месец лежах пристегната. Постепенно болката намаля, но все още при по-голямо физическо натоварване ме боли симфизата. Мога ли да си помогна по някакъв начин и, което ме вълнува повече, мога ли да си позволя да забременея отново? Дали ще мога да износя нормално плода? Каква е вероятността костта да се разтвори отново и това би ли застрашило бременността?
Имам и 50% скъсяване на шийката, поради което се налага серклаж. Дали тези два проблема в комбинация няма да застрашат една евентуална бременност. Мечтая отново да стана майка, но много се страхувам да няма усложнения. Искренно се надявам да отговорите на въпросите ми. С най-добри пожелания: …….

Здравейте.
На въпроса за гърдите - действително няма нищо обезпокоително. Такова изтичане (ако е и от двете гърди) няколко години след раждане е сравнително често явление. Ако е спряло и след това се появи само от едната гърда - тогава трябва да се търси причината.
На въпроса за симфизата - често тези болки и проблеми след разтягане на симфизата продължават години.  И при една следваща бременност може да се появят отново и дори да са по-силни. Но по принцип - това не е проблем, който може да попречи на една бременност. Освен със страха от евентуалната болка. Ако решите да забременявате отново няма да е лошо преди това да си направите една консултация с оргопед. Той може да Ви даде някои практически съвети какво да внимавате или какви мерки да вземете за да нямате отново оплаквания.
Скъсяването на шийката, след като предварително се знае, че го има, налага серклаж. Иначе има опасност от спонтанен аборт някъде около 4-я месец. Досадно е, но не пречка за евентуална бременност.

 


 

Здравейте!
Бременна съм в 31 седмица,на 29 години съм. Личният ми гинеколог ми изписа POLYGINAX Vaginal capsules, тъй като имам жълтеникаво течение. Не са ми правени допълнителни микробиологични изследвания. Притеснява ме,че на листовката приложена в опаковката е посочено да не се употребява този продукт при бременност и кърмене. Въпреки,че ми е изписано от гинеколога, който ми провежда консултативните прегледи имам опасения. Мога ли да употребявам този медикамент?
И вторият ми въпрос към вас е не по-малко важен за мен.Посещавам козметичен център, където си правя епилация на лицето, тъй като имам леко изразен мъх,който ме притеснява. Процедурата представлява отскубване на косъмчетата с пинсета,по която протича слаб ток, като това продължава около двайсетина минути. Подлагам се на това през около 15 дена. Мога ли да увредя плода в мен. Има и за и против тази процедура при бременност. Бихте ли ми казали вашето мнение и ако то е да нямам притеснения, бихте ли могли да се обосновете, за да съм наистина спокойна, относно този въпрос.
Благодаря ви!

Здравейте.
По принцип не е съвсем правилно да се предписва лечение без предварително изследване на течението. Освен в тези сравнително редки случаи когато диагнозата  е очевидна и без изследване. Това са случаите, когато има гъбички или т.н. "бактериална вагиноза". Щом  гинекологът Ви е изписал Полижинакс това според мен означава, че той не може да каже точно какво Ви е. По-правилно би било да вземе секрет, да се види какво има в него и то да се лекува целенасочено (ако има, разбира се, нещо за лекуване !!) с препарат, насочен конкретно към причинителя на течението. А по принцип, при бременните жени течението е по-силно от обикновеното и в него може и да няма нищо за лекуване. При този срок на бременността Полижинакс вагинални капсули не би оказал някакво вредно влияние върху плода, но все пак, ако в течението Ви няма никакви вредни гадинки - защо да ги поставяте ?
Епилацията не може да окаже никакво вредно влияние върху бебето или върху бременността.

 


 

Dobyr den! Sluchajno otkrih vashiiat e-mail i se radvam, che vse oshte ima lekari kato Vas, koito sa gotovi da pomognat na vseki.
Az zhiveia vyv Varna i sym bremenna vyv vtoriia mesec. Pyrvata mi
bremennost be harakterna s prezhdevremenno razhdane i poradi tova sega mi izpisaha Utrogestan - vlagalishtno, sutrin i vecher po 1, koeto shte prodylzhi do 12 g.s. Iskam da popitam i Vas dali tova niama da navredi na bebeto v posledstvie, tyj kato razbrah che Utrogestana maj v posledstvie, ako bebeto e momichence, vodi do slepvaniia na sramnite ustni, pikocho-polovi infekcii i t.n.
Dali ne triabva pyrvo da mi se napravi hormonalen test i togava da mi izpisvat lekarstva?!

Blagodaria Vi, predvaritelno za okazanoto sydejstvie!

Zdravejte.
Ne se bezpokojte. Utrogestan-a e vsushtnost estestvenija progesteron, hormon, kojto poddurzha bremennostta v purvite tri meseza. I ako Vashijat organizum ne go izrabotva v dostatuchno kolichestvo mozhe da se poluchi prezhdevremenno prekusvane na bremennostta. Taka che - ot Utrogestana mozhe samo da imate polza.
Tova za slepvaneto na sramnite ustni i infekziite absoljutno ne e vjarno ! Prichinata za tjah e suvsem razlichna. No tova e druga tema.

 


 

Здравейте!
Пиша ви за втори път чрез електронният ви кабинет, тъй като първият път ми отговорихте изчерпателно на въпросите, които ме вълнуваха.
Сега се интересувам дали мога да приемам медикамента Detralex за укрепване на вените по време на бременност, тъй като все още не съм се допитала до личният си лекар.
Предразположена съм към това заболяване наследствено, тъй като и майка ми и двете ми баби имат разширени вени. По хирургическо предписание всяка календарна година - пролет и есен взимам по една опаковка Detralex с цел укрепванe на кръвоносната система, тъй като от няколко години по краката ми се наблюдава мрежа от тънки червени разширени капилярни съдове, която се увеличава.
Сега съм в 12 седмица от бренността си и искам да попитам мога ли да направя обичайната си пролетна профилактика от 15 дни - сутрин и обед по една таблетка Detralex, както ми беше назначено по хирургическо предписание ?
Предварително Ви благодаря!

Здравейте.
По принцип, едно от противопоказанията за употреба на Детралекс-а  е бременност и кърмене. Така че - ще се наложи да пропуснете този курс с Детралекс. Чак след като спрете да кърмите тогава ще може да проведете следващия.

 


 

Здравейте доктор Сираков!
На 26 години съм. Миналата година месец Май ме оперираха от извънматочна бременност /лява тръба/, като при операциата тръбата беше запазена изцяло. При последвалите прегледи казваха че всичко изглежда добре и че не би трябвало да има проблеми.Не съм правила аборт преди това, всъщност това беше първа бременност. Със съпруга ми опитахме отново тази година. Десет дни след като установих че съм бременна се появиха познатите ми симптоми. Оперираха ме отново - плодният сак този път беше в дясната тръба. При операцията тръбата беше запазена изцяло.
Въпросите ми са: има ли шанс една нова бременност да протече нормално при две извънматочни преди това?
Тъй като не живеем в България бихте ли ми казали колко време е необходимо да бъдем там със съпруга ми ако се налага “инвитро” ?
Благодаря много за отделеното време!
С уважeние: В. Г.

Здравейте.
При Вас,  след като сте направили две извънматочни бременности без да сте имали преди това аборти или възпаления, вероятно има някакво нарушение на перисталтиката на тръбите. При това положение не може категорично да се каже как би протекла една следваща бременност. Според мен има шанс както за вътрематочна така и отново за извънматочна бременност. Ако решите да пристъпите към "ин витро" ще Ви трябва поне 20 дни престой в България.
Може би, щом като тръбите Ви са запазени, си струва да опитате още веднаж да забременеете по естествен път...
ф

 


 

Доктор Сираков,
Здравейте отдавна не съм Ви писала тъй като ми сменяха РС-то и бях загубила адреса. Отново имам проблем.
Значи да Ви припомня в общи линий моя случай. Пия Фемоден от 1 година и 1 месец. През цялото това време не съм повръщала, не съм пила алкохол или кафе в големи количества, не съм имала разстройство. Всеки месец след като изпия последното хапче във вторник, във събота обикновенно ми идва. През юли и септември обаче вместо в събота към обяд ми дойде през нощта срещу неделя. Освен това сега на 22.10 (събота) цял ден ми тече ръждиво кафяво и чак на другия ден почна да тече червена кръв със малки съсиреци ( но много малки и оскъдни).
Мислите ли, че може да карам цветна бременност? Има ли нужда да правя тестове и да тичам на лекар? Моля Ви кажете ми, защото пак параноясвам. Понеже една колежка питала друга дали съм бременна. А аз дори не говоря с нея! Как е могла да го установи? Направо съм разтреперана в момента от
притеснение. Ще Ви бъда много задължена ако ми отговорите. Предварително безкрайно Ви благодаря.

Здравейте.
Не вярвам да сте бременна. Най-вероятно нещо се е разбутало за кратко в организма Ви  и е предизвикало лек хормонален дисбаланс. От там и необичайната менструация. Нещо - стрес, притеснение, пътуване, грип...
Все пак, най-вече за Ваше успокоение, направете си един тест за бременност. Не са скъпи,  прави се лесно,  и са дотатъчно чувствителни, и може да им се вярва.

 


 

Zdravejte D-r Sirakov !
Pyrvo da wi pripomnja malko za sebe si - pisah Vi predi njakolko meseca i Vi izpratih temperaturite, koito bjah merila sutrin, a Vie mi pisahte eventualnirte dni na ovulacija. Vsichko besche tochno az zabremenjah prez fevruari. Do tuk vsicho e super no...na 5 dеn zakysnenie prokyrvih i sled kato 9 dni lezhah v kyschi po predpisanie na lekar i pih No-spa 3X1 i Utrogestan 2X1 me prieha v bolnica tam mi biha papaverin 3X2 ampuli v prodylvenie na 20 dni i uvelichiha dozata na Utrogestana na 3 tabletki na den. Kyrveneto sprja i uzh vsicho besche na red - dvuplodna bremennost s razwitie i na dnata ploda sys syrdechna dejnost s normalni razmeri za sedmicite...(v interes na istinata se symnjavaha za edinijat plot ne moveha da go vidjat mnogo dobre prez korema i smjataha sled kato spre kyrveneto da izpolzvat vaginalen transduser). V edin prekrasen den reschiha da me izpisvat I reschiha pone prez koremada me poglednat oste vednyh I hop iznenata edinijat plot nisto hich go njama, a drugijat njama syrdechna dejnost. Okaza se che edinijat e kuho jaice, a drugijat e zaginal v prodylvenie na 4 dni (spored dumite na doktorite). Kogata stana vypros za prihinata te sa ubedeni che move da e samo genetichna i nisto drugo... Tova se sluchva za vtori pyt. Pyrvijat (predi 3 godini) njamah nikakvi oplagvanija I v 11 sednica kato prokyrvih ce ustanovi che ploda e myrtav, no veche deformiran t.e. zaginal e nejasno koga sega e jasno che e zaginal 8-9 sedmica. Molja Vi za syvet ! Kym koj dostor (doktori) specializiral v oblastta na problemnite bremennosti da se obyrna za da se napravjat pylni izsledvanija na men i syprugyt mi predi 3 opit i sled tova pri eventualna sledvasta bremennost da me poeme za nabludenie. Ne sym syglasna che move da se tyrsi prichinata samo na genno nivo.Tja move da e kakva li ne... Ima li kabineti pri Vas v Majhin dom (ili da se tyrsi njakoja chastna klinika), koito da se zanimavat  s takiva kato men, koi sa dobri v tazi oblast? 
S uvavenie Ilijana!  Do skoro!

Zdravejte.
Dejstvitelno, kogato se poluchi spontanen abort po tozi mehanizam, kojto opisvate, naj-verojatno prichinata e na genetichno nivo. I kogato tova se povtori - dobre e da se  napravi genetichna konsultazija. Kato naj-dobri v tazi oblast bih Vi preporuchal Prof. Emil Simeonov i negovija ekip, kakto i dozent Ivo Kremenski. Na prof. Simeonov kabineta se namira v sgradata na Instituta po pediatrija, kojato e razpolozhena zad sgradata na Univ. bolniza "Majchin dom". Za suzhalenie ne moga da Vi dam njakakuv telefon, no toj sigurno e  tam vseki den, njakade mezhdu  9 i 13 chasa. Doz. Kremenski raboti na 14 etazh v Majchin dom. Mozhete da go namerite vseki den mezhdu 8 – 14 chasa

 


 

Zdravejte, d-r Sirakov. Obryshtam se kym Vas s vypros, svyrzan s kyrmeneto. Imam bebe na 3,5 meseca, koeto e izcialo na estestveno hranene. Predi okolo sedmica se zapushi edin ot kanalite na ednata mi gyrda, koeto beshe dosta bolezneno i prodylzhi poveche ot 40 chasa (lekuvah se s topli kompresi, dushove i aktivno sukane ot bebeto). Problemyt mina izvednyzh, no v momenta useshtam bolka na syshtoto miasto, kydeto beshe zapushvaneto, bez da ima nikakva buca ili zacherviavane. Tova koeto, vsyshtnost me pritesniava, e che sym s mnogo visoka temperatura (nad 39 C), bez da imam kakvito i da bilo drugi priznaci na nastinka, poradi koeto niamam sili da otida na lekar.
Vyprosyt mi e: vyzmozhno li e da ima vryzka mezhdu dvete i kakva e adekvatnata terapiia?
Blagodaria predvaritelno!

Zdravejte.
Da, vuzmozhno e da ima vruzka. Tazi kombinazija - bolka v gurdata + visoka temperatura sabuzhda sumnenija za mastit (vuzpalenie na tukanite na gurdata). Taka obache, bez da sum go vidjal i pipnal ne moga da kazha nishto po-konkretno. Bi bilo neseriozno da Vi davam suveti za lechenie bez da sum go vidjal. Shte trjabva da otidete na lekar i da se vzemat svoevremenno merki.

 


 

Здравейте Д-р Сираков,
Аз имам един въпрос към вас. Правила сам три аборта и отново сам бременна. Моля ви да ми кажете какъв е рискът да не мога да имам деца, ако направя още един.
Благодаря ви много.

Здравейте.
По принцип - всеки аборт си носи сериозен риск. Разбира се, колкото повече аборти - толкова по-голям риск. Колкото по-често дърпате дявола за опашката... При всеки аборт се вземат сериозни мерки да не се допуснат усложнения но все пак те в около 10 % се случват. А особено нараства рискът ако абортите са били наскоро един след друг.
Така стоят нещата. Помислете и решавайте.
И помислете МНОГО сериозно за начина с който се пазите от бременност. Явно в методиката има сериозна грешка.

 


 

Zdraveite, D-r Sirakov, bih iskala da vi popitam kakvi sa priznacite na izvunmato4nata bremennost, osven tova, 4e cikulut si idva, po kakvi drugi na4ini {osven pregled} moje edna jena da razbere, 4e e bremenna? Ako se napravi test v tozi slu4ai-toi 6te ot4ete li polojotelen rezultat ?
 Blagodarq vi !

Zdravejte.
Izvunmatochnata bremennost se projavjava naj-cjesto sus zakusnenie na menstruazijata posledvano s po-oskudno kruvotechenie suprovodeno s bolki.

Vav vsichki sluchai ako napravite test za bremennost i Vie ste bremenna (nezavisimo dali izvun- ili vutrematochno) testa shte e polozhitelen. Shtom se ustanovi, che ste bremenna, sledvashtata stupka e da se razbere kude e bebeto - vutre v matkata ili izvun neja. Tova mozhe da stane s ultrazvukovo izsledvane (ehograf), no trjabva da ima pone edna sedmiza zakusnenie na menstruazijata.

 


 

Dr. Sirakov molq da mi obqsnite za prekasvane na nejelana bremennost s medikamenti i po metoda Karman.

Zdravejte.
Metodut "Karman" e edin mnogo shtadjasht metod, pri kojto gi njama opasnostite i uslozhnenijata, koito ponjakoga suprovozhdat "klasicheskija" nachin na prekusvane na bremennostta. Pri nego s tunka trubichka se vliza v matkata i se izsmukva prodnija sak. Ima obache edno seriozno ogranichenie - toj mozhe da se prilozhi pri naj-mnogo dve sedmizi zakusnenie na menstruazijata. Ako zakusnenieto e po-goljamo se nalaga da se dobavjat elementi ot "klasicheskija" metod (razshirjavane na kanala, izsturgvane na kuhinata na matkata) i togava se gubjat osnovnite preimushtestva na "Karman"-a.
S medikamenti - na praktika ima samo edin nachin - s prostglandini, no toj e svurzan s razlichni opasnosti, boleznen e i prozesa na prekusvane produlzhava dosta dulgo - 6-8 i poveche chasa.

Blagodarq za informaciqta!  A metoda s medikamenti moga li da go priloja sama ili trqbva lekarska namesa?

Zdravejte.
Po prinzip - nikoj metod ne se preporuchva kato "napravi si sam". Vav vsichki sluchai trjabva ili lekar da go izvurshi, ili da ste pod neposredstven lekarski kontrol, ili pone da poddurzhate mnogo tjasna vruzka s lekar, opiten v tezi metodi. Vseki metod si ima i riskove i podrobnosti, za koito trjabva da se vnimava...

 


 

Zdraveite Dr. Sirakov
az sam maika na 6 mese4no bebe (rajdaneto be nalojitelen sekcium), no sled vtoriat mesec ot rajdaneto  zapo4nah  da kurvia, purvo slabo sled tova mnogo obilno (predpolagam 4e tova be6e purvata menstruacia) koiato  produlji  blizo mesec i polovina. Sled okolo 2 sedmici  pak zapo4na mnogo  slabo no postoianno  kurvene. Ima li lekarstvo koeto  da spre tova ili  triabva da potursia operiralia me ginekolog?

Blagodaria za va6eto  vnimanie

Zdravejte.
Zadulzhitelno trjabva da se konsultirate s ginekolog. Po prinzip za menstruazija e mnogo rano. Taka che - za kurveneto mozhe da se predpolagat naj-razlichni prichini.  Vashijat lekuvasht ginekolog mozhe da prezeni za kakvo tochno stava duma. I da vzeme merki.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Uvajaemi D-r Sirakov,
Mojat vapros e svarzan s opasnostta ot napravena mamografia v nachaloto na m. oktomvri 2004 god. Bremenna sam v 11-12 sedmitsa- ima li opasnost za ploda ot napravenata predi 7 mesetsa mamografia? Blagodarja predvaritelno za Vashija otgovor.
Zelaja Vi vsichko naj-dobro.

Zdravejte.
Ne se bezpokojte. Mamgoraphiata e napravena mnogo otdavna. Bi imalo opasnost za bebeto ako v momenta, v kojto ste bremenna s nachalna bremennost (1 - 3 mesez), Vi bude napraven “pasazh na cherva”. Pri nego ima luchevo natovarvane na organizma (i na bebeto), koeto mozhe da mu se otrazi neblagoprijatno. Mamographiata po nachalo e s mnogo malko natovarvane, a osven tova e bila dosta otdavna.

Mnogo blagodarja za barzija otgovor! Oshte vednaz Vi zelaja vsichko naj-dobro. Razbira se, imam oshte mnogo vaprosi, vapreki, che tova mi e vtora bremennost (imam dete na 6 god.) i ako imate vreme i vazmoznost, shte sam blagodarna da polucha otgovor: Po vreme na I-vata bremennost, v 5-ti mesets poluhih spazmi i lekarkata (D-r Shtereva ot Majchni dom) mi predpisa Magnerot, kojto pieh v prodalzenie na 3 mesetsa. Moga li prevantivno da predpriema njakakvi merki v tazi vrazka, makar che predpolagam, che ne e zadalzitelno da se pojavi sashtija problem i sega.  Predi zabremenjavaneto imah hlamidii, mnogokratno se lekuvah s antibiotitsi (Sumamed, Klacid i dr.) Moga li da imam problemi v tozi smisal? I posledno - V nachaloto na bremennostta pieh folieva kiselina, no taj kato mnogo mi priloshavashe, sprjah da ja pija. Trjabva li otnovo da zapochna da ja vzimam ili drug tip medikament (kato Materna napr.)  Blagodarja Vi ot sarce, Lek den. 

Zdravejte.
Tova, che pri purvata nremennost ste poluchili kontrakzii suvsem ne znachi che i sega shte poluchite. Taka che - prevantivno njama smisul da piete Magnerod, a samo ako se pojavjat kontrakzii ili naprezhenie v matkata.
Hlamidiite sa chuvstvitelni gadinki i lesno izchezvat pri lechenie sus Sumamed. Taka che - naj-verojatno Vie otdavna veche njamate chlamidii.
Folieva kiselina ima smisul da se pie samo prez purvite 2 - 3 meseza ot bremennostta. Po-natatuk veche ne. Vie fakticheski veche ste izvun tozi srok. A ako jadete pulnozenna hrana, i dosta mlechni produkti (koeto e vazhno v mesecite sled 4 - 5-ja) - njama nuzhda ot dopulnitelni neshta kato Materna.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Zdravejte, D-r Sirakov
Taj kato ne sam v stranata, edna majka ot foruma na bg-mamma be6e taka dobra da mi dade va6ia email adres i 6te sam vi mnogo blagodarna, ako mogete da mi otgovorite.  Posledniat mi cikal zapo4na na 6/04/2005 /ili niakade tam/. T.e. bi triabvalo da sam bremenna v 11-12 g.s. Minalat sriada zapo4na leko zacapvane na belioto v 4ervenikavo-kafiav cviat. Tu se zasilva6e, tu namaliava6e. Ne e to4no krav, a po-skoro kato malki par4enca /neznam moga li da gi nareka sasireci/. V nedelia ve4er si pote4e krav, ne obilno, no iarka, ottogava pak imam zacapvane ot vreme navreme. Onzi den me gledaha na ehograf- ne vidiaha plod s van6en ehograf, a samo s vaginalen i kazaha, 4e e s razmeri 3,6 sm vmesto 5 i go opredeliha kato na 5 sedmici! Ne zasiakoha sarcebiene. No, az poglednah po Internet i, ako tova, koeto pokazva ehografa e razmera na ploda, to 3,5 sm otgovaria ne na 5 sedmici bremennost, a na 10! Taka li e? I tova me nakara da se usamnia v konsultantkata, koiato mi napravi videozona i da se nadiavam, 4e ima 6ans za bebeto. Mislite li, 4e e vazmogno pri opredeleni slu4ai da ne se vidi s van6en ehograf bebeto i da ne se zase4e sarce? Tia go gleda po-malko ot minuta dori... i mi kaza da ida pak sled 2 sedmici ili da potarsia vtoro mnenie. I taka, utre sam pak na lekar /drug/, no me pritesniava, 4e 6te vzemat predvid tova, koeto drugata kazva. I, ako naistina, kakto tia tvardi, ploda e na 5 sedmici /???/, to togava e ot 6 martav v men. Tia smiata, 4e moge da sam obarkala grafika si, no nie ne sme imali polovi kontakti ot sredata na april. Vse o6te mi prilo6ava, bolki niamam. Samo niakolko pati dolu vdiasno, no savsem slabo i ne se e slu4valo otnovo ot niakolko dni. Molia vi, pomognete mi sas savet. O6te pove4e, 4e edna majka spodeli, 4e i na neia sa kazvali malak plod, niama sarcebiene, na drug ehograf i kazali, 4e e dosta zabaveno, a sega se radva na zdravo beb4e... Az sam na 29 godini, imam sin na 2 godini /nikakvi problemi s nego i normalno ragdane/, na 19 se samniavaha, 4e sam zabremeniala i sam napravila spontanen abort vsledstvie na kravoizliv. Niamam aborti ili kiurtag. 6te mi dadete li savet, d-r Sirakov?  Blagodaria vi predvaritelno i izvinete za dalgia email.
S uvagenie Margarita

Zdravejte.
Situazijata, kakto ja opisvate ne e mnogo jasna.
Spored oplakvanijata – mozhe da stava duma za po-kusno zabremenjavane, zaplashvash abort ili za t.n. “missed abortion” – sustojanie pri koeto ploda e sprjal da se razviva predi izvestno vreme (ili e zaginal). Spored Vashite opisanija, v suchetanie s ehografskata nahodka – po-skoro vurvi kum poslednija variant.
Otnosno izmervanijata: 3,5 sm naistina otgovarja na 10 – 11 sedmiza, obache ako stava duma za izmervane na dulzhinata na ploda (cherep – sedalishte), no otgovarja njakade na 8 – 9 sedmiza ako e izmervan diametura na plodnija sak. Ako pri izmervanijata sa Vi kazali “5-ta sedmiza” (a to i dvata varianta sedmizata trjabva da e po-goljama) to pak otivame na varianta s “missed abortion”. Ili s po-kusno zabremenjavane (koeto Vie othvurljate, kato kazvate, che sled sredata na april ne ste imali polovi kontakti. Za da ste 5-ta sedmiza zachatieto trjabva da e stanalo nkjakade okolo nachaloto na juni (3 – 8-mi).
Surdechnata dejnost mozhe da se vidi s vaginalen ehograf njakade okolo 7 -    8 sedmiza. S ehograf prez korema – dosta po-kusno.
Suveta mi e – idete na oshte edin ginekolog, bez da mu kazvate, che veche ste hodili na ehograf. Kato prosto mu opishete oplakvanijata si. Neka i toj da Vi vidi (s vaginalen ehograf !) i da si kazhe mnenieto. Ako diagnozata e “missed abortion” – naj-verojatno shte vi dojde menstruazija i plodnijat sak shte izchezne. Po prinzip, do 5 - 6 sedmiza obiknoveno ne se nalaga da se pravi kjuretazh. Ako obache tova ne stane i pri povtoren ehograf sled edna semiza se vidi, che njama razvitie – saka trjabva da se izchisti (s kjuretazh).

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Здравейте!  Много бих искала да разбера при бременност кога най- рано може да се определи пола на бебето. Чувала съм , че се изтегля околоплодна течност и със сигурност се определя пола на бебето.Това е много важно за мен , защото съм изправена пред голяма дилема : да направя ли аборт, или не?Аз съм на 29 години . Имам две момиченца и ако знам, че съм бременна с момче , ще го родя.Моля ви ,дайте ми съвет!
С уважение……..

Здравейте.
С абсолютна сигурност може да се определи пола на бебето само с т.н. "хориална биопсия" или с "амниоцентеза" - изтегляне на околоплодна течност. В нея винаги има клетки от бебето, те се изследват и се определя пола. По принцип най-подходящата възраст на плода за това нещо е около 16 седмица. Биопсията може да се направи и преди 12 седмица, като при нея се вземат клетки от плацентата. И двата метода са сложни, скъпи и свързани с опасност от предизвикване на аборт.
И не бива да се забравя, че бременност е разрешено да се прекъсва  по желание най-късно до 12 гестационна седмица. Или до 20-та - по медицински индикации.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Zdraveyte! Povodit da vi pisha e che sim bremennna v tretiya mesez, a na skoro mi otkriha polip, koyto obgoriha i izsledvaha. Okaza se che ne e neshto seriozno. No tova koeto me trevoji e postoyannoto byalo techenie s ostra mirizma koeto ne spira. Izpisaha mi Gentamizin crem vaginalno, no efekt nikakav. Kakvo sledva da predpriema, kakvi izsledvaniya i lekarstva mogat da mi pomognat i mojeli techenieto po nyakikiv nachin da uvredi bebeto mi.
Blagodarya vi v avans.

Zdravejte.
Po vreme na bremennost normalnoto techenie se zasilva. No ne bi trjabvalo da mihishe neprijatno. Vie pishete - "ostra mirizma". Tova e mnogo subektivno. Bi trjabvalo ginekolog da prezeni i da Vi dade lechenie ako e neobhodimo. Lechenie s Gentamicin krem vaginalno, bes izsledvane e neseriozno.
A ako ima infekzija vav vlagalishteto to tja mozhe da predizvika pukvane na okoloplodnija mehur i abort ili prezhdevremenno razhdane.
Za polipa - to e minala rabota. Ot druga strana - vse pak bi bilo dobre ginekolog da pogledne shijkata na matkata - da ne bi polipa da se e pojavil otnovo. I ot tam da e i techenieto. Ponjakoga pri bremennost se poluchavat takiva neshta.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Zdarvejte,
Skoro popadnah na dokumenta, kojto sym prikachila kym pismoto - "PROTOKOL ZA INFORMIRANO SYGLASIE ZA IZVYRSHVANE NA RAJDANE CHREZ CEZAROVO SECHENIE PO JELANIE". Interesuva me, dali naistina e bil priet i odobren takyv protokol v Kiten minalata godina i ako e taka moga li da se vyzpolzvam ot tova si pravo, pri uslovie che sym zdarvnoosigurena.
Blagodaria vi predvaritleno.
S uvajenie: …..

Zdravejte.
Da, na Nazionalnata akusherska konferenzija v Kiten 2005 g. beshe prieta s konsensus idejata, che vsjaka zhena bi mogla da razhda po zhelanie s Zesarovo sechenie. Tova beshe mnenieto na prisustvashtite okolo 400 dushi akusher-ginekolozi ot zjala Bulgarija. No... (vinagi ima edno "no"...) :)
Ima pasivna suprotiva ot strana na Ministerstvoto na zdraveopazvaneto. Te prosto ne kazvat nishto po vuprosa. A za da se legalizira okonchatelno i oficialno vuprosa za Zеsarovoto sechenie po zhelanie trjabva MZ da izleze s oficialno stanovishte. Inache - vseki direktor na bolniza mozhe da si talkuva gorespomenatija konsensus kakto si iska. Toest - "Abe vie si izlizate s konsensus, ama az ne sum suglasen i vi zabranjavam"... Kakto stava i v Universitetska bolniza "Majchin dom", v kojato rabotja.
Ta taka stojat neshtata. Az obache sum optimist i se nadjavam, che vse pak tova stanovishte shte se pojavi. Che bjurokratite njakoj den shte se suobrazjat s mnenieto na profesionalistite.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Здравейте, имам нужда от помощ. Родих преди повече от 3 месеца-нормално раждане с повечко вътрешни и 3 външни конеца. Първият ни сексуален контакт с мъжа ми беше 8 седмици след раждането. Обаче   Имам усещане за теснота, болка и дискомфорт и на всичкото отгире и страх да не ме заболи много. Това ме кара да избягвам интимностите с мъжа ми и имам гадното усещане, че нещата няма да станат както преди. Как да реша този проблем,бихте ли ми дали съвет?  Предварително ви благодаря.

Здравейте.
Вашите усещания са нормални за една току-що родила жена. Все пак раждането малко или много травмира влагалището. Разтягания, разкъсвания, шевове... Трябва да мине известно време за да изчезне всякаква болезненост при полов контакт. Особено след като има и шевове. Това става сравнително бавно. А докато изчезнат спонтанно всякакви дискомфортни усещания можете при полов контакт да използвате лубрикант за да ги намалите. Например препарата "Глайтгелен". Така влагалището става малко по-хлъзгаво и неприятни усещания няма да има. Ще останат само приятните. :)

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Zdraveite d-r Sirakov!
Vashia e-mail namerix v internet.Molia ako moje da mi dadete otgovor na edin vapros.
Imam slednia problem-az sam na 30.Predi 2god.mi otkrixa pri laparoskopia tsiroza na chernia drob vsledstvie na avtoimunen xepatit.Dali e vazmojno pri tazi diagnoza da imam dete? I ako e vazmojno kakvo triabva da napraviaPredvaritelno vi blagodaria!

Zdravejte.
Za da Vi otgovorja mi trjabva oshte malko informazija.
Kakvi izsledvanija Vi napraviha za da stignat do diagnozata "tsiroza vsledstvie na avtoimunen hepatit" ? Samo laparoskopija li ?  Kakvo lecenie provezhdate v momenta ? Kak se prosledjava sustojanieto na chernija Vi drob ? Kakvo Vi kazvat za sustojanieto mu ?

Zdravejte,
Mnogo vi blagodaria za pismoto.
Sled laparoskopiata biax v bolnitsa-klinikata po gastroenteriologia Ivan Rilski pri profesor Zaxari Krastev. Napravixa mi gastroskopia, kolonoskopia i izsledvania na krav-/antitela/ i taka otkrixa che tsirozata
e avtoimunna.V momenta me lekuvat s imuran i prednizolon.V momenta mi proslediavat chernodrobnite enzimi,koito pochti sa v norma.Kazvat che bolesta e v nachalen stadii.Niamam astzit-technost v korema.
Ako triabva moga da doida pri vas sas vsichki izsledvania?
S uvajenie:

Da, sega situazijata e po-jasna.
Po prizip, smjatam, che dokato piete Imuran i Prednizolon ne e mnogo preporuchitelno da zabremenjavate. Ima seriozen risk preparatite da uvredjat ploda.
Ako imate zhelanie za bremennost dobre e da se konsultirate s lekuvashtite Vi lekari - kak vizhdat te perspektivite v lechenieto na chernija Vi drob - kolko shte produlzhi, shte mozhe li da ostanete izvesten period ot vreme bez lechenie i eventualno kak bi se otrazila edna bremennost varhu droba.

A pri men mozhete da dojdete kogato pozhelaete. Obazhdate mi se na 0888557425 i si ugovarjate den i chas. :)

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Zdraveite i dryg pyt sym vi pisala i bqh dovolna ot otgovora koito poluchih. Za tova Vi pisha otnovo. Predi nekolko dena triabvashe da mi doide menstruaciqta no vmesto neq poluchih nqkakvo tymno kafiavo techenie koeto sprq, na drugiq den pak se poiavi. Pravila sym sex okolo dnite na ovylaciq... po ne mnogo tochni moi izchisleniq. Chetoh razni forumi v koito se govori za izvynmatochna bremennost... cvetna bremennost. Imat li ne6to ob6to s tova techenie. Rajdala sym predi 7 god-vsichko beshe normalno. Predvaritelno Vi blagodarq.

Zdravejte.
Dejstvitelno, ima edno takova podlo javlenie - "Zvetna bremennost" - zhenata e bremenna, no i idva neshto kato menstruazija. Obiknoveno po-oskudna ili po-kusa. Po podoben nachi mozhe da proteche i edna izvunmatochna bremennost. Taka che - vav vsichki sluchai trjabva da se proveri dali ne ste bremenna. Tova stava lesno - kato napravite test za bremennost. Ako ste bremenna - kato vtora stupka - da se izjasni kade e bremennostta - vutre v matkata ili njakade izvun neja. Tova veche – pri ginekolog !
A ako ne ste bremenna - oskudnata menstruazija mozhe da se objasni s njakakvo naprezhenie, stres, razboljavane i t.n.