home ProffesionalPersonalLinksContact

 

CV | Книги | Научни публикации | Участия в конгреси | Снимки | Интернет проект

"Поговори с нас (за любовта, красотата, секса...)" ccc

"Практическа контрацепция" ccc

 

ПОГОВОРИ С НАС

 

Глава 1. ВЪНШНИЯТ ВИД.
Външният вид. Идва момент, в който изведнаж зепочва да ми "пука" от това каква ще ми е  прическата, какви джинси ще нося, каква блуза... Започват сравненията с околните, с това какво те носят, как го носят, какви маниери имат... И най-вече - като другите ли съм, нормален ли съм, всичко ли ми е наред, защо гърдите ми са толкова големи (малки), не са ли ми много (малко)килограмите, защо имам на физиономията си бенка, а приятелката ми - не ?
Въпроси - много и все страхотно важни ! ...чети..(PDF)

Глава 2. ПОЛОВОТО РАЗВИТИЕ.
...В един момент близки и познати с които не сме се виждали отдавна започват да казват: "Я, колко си порастнал (а) ! Просто не мога да те позная !", "Ама това ти ли си ? Ами че ти си станал (а) вече мъж (жена) !"... Започват да ми растат едни такива работи  гърди, мустаци, косми - под мишниците и "там"... Това от една страна е приятно, а от друга - малко ме е срам... Ами мензеса? Какво да правя ? Дали всичко ми е нормално ? Защо това (онова) не ми е като на другите ? Въпроси, въпроси......чети... (PDF)

Глава 3. КОЙ КАКВО ХАРЕСВА В ПРОТИВНИЯ ПОЛ ?
Няма човек на земята, които да не си е задавал поне веднаж в живота въпроса: <<Дали той (тя)  ме харесва ?>> и <<Какво да направя за да ме хареса ?>>, <<Как да привлека вниманието му (й) ?>>. И за момичетата и за момчетата е много важно, интересно, а и полезно да знаят какво се харесва най-много и какво не се харесва.
Поиска ни се и ние да разберем това, да узнаем кое качество слагате на първо място, кое на второ и т.н. И разбира се - да споделим наученото с вас. ...чети... (PDF)

Глава 4. ЛЮБОВ.
Пубертетът. Възрастта, в която детето постепенно престава да бъде дете. Възраст наситена с много емоции, нови мисли, усещания, въпроси... Възраст в която се появява и осъзнава онова чудесно и неуловимо нещо наречено любов. Възпявана от поети, писатели, музиканти, анализирана от философи, учени и... все още необяснима...
Какво е това любов ? Това истинската любов ли е ? Как да я позная ? Пък и не мога да се целувам ? Въпроси, въпроси... ...чети... (PDF)

Глава 5. СЕКС
В пубертета, с раздвижването на хормоните, със зараждането на любовта естествено се стига и до секса. Какво по-нормално от това - от биологична гледна точка сексът и естествената последица от него - раждането на дете всъщност е,  така да се каже. крайната "цел" на любовта.
Възникват обаче толкова много въпроси и неясноти ! "Мастурбацията е нещо много вредно !"- твърдят някои стари книжки. "Няма такова нещо ! "- заявяват съвременните. "Полов живот може да се започва чак след сключването на брак"- ме учи баба ми. "Това са глупости !"- казва другарчето от улицата... Много основен въпрос - "Как точно се прави секс ?" И не по-малко основния - как да направим така, че правейки секс все още да не правим деца ?
Родители, прочетете внимателно тази глава. В нея ще установите, че в главите на децата ви се въртят неподозирани от вас мисли, въпроси, а нерядко и желания... Не изпадайте в ужас, недейте да "вземате строги мерки". От това полза няма. Приемете нещата такива каквито са - че децата на тази възраст постепенно  престават да са деца. И недейте казва "Рано им е още да мислят за такива работи". Да мислят не им е рано. Тези мисли идват естествено, това е природата. А и времената са такива, че изобилието от информация довежда до по-ранното им психическо узряване (в сравнение с нашето поколение, например).
Аз друго бих казал - рано им е да действат. И тук ясните и точни знания по различните въпроси на сексуалността, поднесени без недомлъвки, на точен език ще помогнат "действието" да дойде тогава, когато бившето вече дете е узряло и психически и физически, когато ясно съзнава какво прави, и когато знае как да го направи. ..чети... (PDF)

Глава 6. СВЕТЪТ НА МОМЧЕТАТА
В книгета са включени само 35 писма от момчета. Не, че момчетата нямат проблеми. Смятам, че тях просто ги мързи да пишат. А пък и не малка част от тях "всичко си знаят"...
В другите глави има тук-там по някое момчешко писмо. А в тази реших да групирам въпроси засягащи някои по-специфични "момчешки" проблеми. Проблеми с члена, вредна ли е мастурбацията, влюбен съм, не мога да се целувам... ...чети... (PDF)

Глава 7. ПРОБЛЕМИ НАЙ-РАЗНООБРАЗНИ.
Тук уводните ми думи са насочени малко повече към родителите.
През пубертета човешкото тяло се променя стремително. Възникват понякога проблеми със здравето - кога реални, кога - въображаеми. Не по-малко стремително се променя и психиката. И двете промени са причина за множество конфликти, както, така да се каже - "вътрешни", така и "външни" - до болка известните конфликти "родители - деца". "Не слуша ! Станал (а) е един (една) своенравен (а) !"...  ... "Те не ме разбират! Не ме пускат никаде да ходя !"... Кой е виновен ? До извества степен и двете страни, но все пак смятам, че повече - родителите. От една страна, за тях децата най-често си остават деца, дори и когато достигнат възраст, да кажем 40 години. От друга - "Какви са тия работи, любов на 15 години ! Я ние какви скромни бяхме на тяхната възраст ! " Бяхме наистина, и скромни, и загубени, но аз например видях телевизор в къщи на 18 години (черно-бял, разбира се), собствен касетофон имах на 23, докато моите деца започнаха живота си пред цветен телевизор, видео, касетофони, уокмени, компютри и Интернет, заедно с цялата информация която те бълват денонощно.
Така че не бива да очакваме от тях (не бива и да изискваме) да бъдат като нас. Времената са съвсем други. И трябва да се нагодим и да реагираме адекватно. Да поддържаме доброжелателен контакт с децата си и помагайки си взаимно да вървим напред, ние - подпомагайки ги със своя опит, те - разкривайки ни техните нужди, стремежи, осъвременявайки и освежавайки нашите разбирания за живота. ...чети... (PDF)

Глава 8. РАЗНИ
В тази глава са събрани писмата на може би най-любопитните, най-любознателните - от 3 до 15 въпроса на писмо. Пускам ги изцяло, въпреки, че някои въпроси (а и отговори) се повтарят.
Това са писмата на 80 момичета и 5 (!) момчета. (Големи мързели са това момчетата !) ...чети... (PDF)